header-logo

Belmeko bv

Siemenslaan 5

8020 Oostkamp

Belgiƫ

Tel: + 32 50 83 11 83

Email: info@belmeko.be

foto wallenius
wallenius, foto stink want
stink bug

Bestrijding tegen insect stink bugs bij Wallenius Wilhelmsen

Belmeko heeft meegeholpen aan een verdelgingsinstallatie om de insect bruingemarmerde stinkwants uit auto’s te bakken.    De brown marmorated stink bug (BMSB) is een landbouwplaag, omdat het grote schade brengt aan de fruitteelt.  Er zijn maar weinig bestrijdingsmiddelen in de fruitteelt en het heeft geen natuurlijke vijanden.

 

 

Wallenius Wilhelmsen, een transportbedrijf dat wereldwijd wagens verscheept, moet verhinderen dat stinkbugs meereizen met wagens vanuit Italië via Zeebrugge naar Australië en Nieuw-Zeeland.   Deze insecten verstoppen zich voor hun winterslaap in o.a. auto’s tussen de rubberen afdichtingen.   De stinkwantsen brengen grote schade aan de fruitteelt.  Wanneer ze in Australië of Nieuw-Zeeland merken dat er in de vracht stinkwantsen meereizen, wordt de vracht tegen gehouden.

 

De bestrijding is mogelijk door een hittekuur:  per dag gaan zo’n 230 wagens in 2 loodsen in de haven van Zeebrugge waar de warmte kortstondig oploopt tot 70°C.  Onschadelijk voor de auto’s, dodelijk voor de stinkwants.   

 

Belmeko heeft er de verwarming in de loodsen van dit RoRo (Roll-on Roll-off) shipping company geplaatst.

 

Voor meer informatie:

https://www.2wglobal.com/news-and-insights/articles/network-news/new-zeebrugge-heat-treatment-facility-perfect-for-oceania-shippers/

 

https://m.hln.be/regio/brugge/-insecten-in-auto-s-die-bakken-we-dood~aa393539/

 

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180504_03497738